Op dinsdag 13 juli 2021 was de derde onlinebijeenkomst aangaande Gorinchem aardgasvrij.
Ditmaal ging de bijeenkomst minder over de energie transitie in het algemeen maar nu eindelijk meer inhoudelijk over het warmtenet in de Gildenwijk. Ondanks dat de bewoners uitgenodigd waren per brief om hieraan deel te nemen, was de deelname wederom teleurstellend, zo’n kleine 60 deelnemers. De onlinebijeenkomst stond wederom onder leiding van mw. Diana Verkes communicatie woordvoerder van de Gemeente Gorinchem. Verder waren Bertus den Toom (projectleider energietransitie Gemeente Gorinchem), Ruben Duinker (projectmanager Poort6) en Cees Wagemaker (HVC) aanwezig.
Kort werd er weer ingegaan op het belang van het warmtenet en de zelf te treffende isolerende maatregelen. Cees Wagemaker vertelde nog eens in het kort hoe een warmtenet nu eigenlijk werkt en wat we mogen verwachten.
Wederom kwam de watertemperatuur van 70° Celsius te spraken. Dit is natuurlijk een heel belangrijk onderdeel want deze temperatuur ligt 10° lager dan uit de cv-installatie. En wat blijft er van die 70° over voor dat het uw woning bereikt. Hoeveel koelt het dus af tijdens het transport. En moet je harder gaan stoken (dus extra stookkosten) als je radiatoren 10° minder warm worden. En is je woning wel voldoende geïsoleerd om te verwarmen met water dat 10° kouder is. Een bijkomend voordeel van een eigen cv-ketel is, dat je bij extreme koude perioden, de water temperatuur wel kan verhogen naar bijvoorbeeld 90º. Allemaal een hoop vragen waar nog geen duidelijk antwoord en/of zekerheidsstelling op is gekomen.
Het enigste wat de Wagenmaker wel wist te vertellen was dat als je je woning normaal gesproken binnen 15 minuten op temperatuur kan krijgen dat dit nu enige minuten langer zal gaan duren. Dus dit zou geen onoverkomelijk probleem mogen zijn.
Vervolgens konden we nu zelf kiezen aan welke gespreksgroep we wilde deelnemen. Er waren twee groepen te weten particulieren/VVE en een voor de huurders van Poort6. In de huurders groep konden vragen gesteld worden aan Ruben Duinker van Poort6. Op zich was dit nu een prettig gesprek waarin hij meerdere antwoorden kon geven op vragen. Een van de vragen ging bijvoorbeeld over het toekomstige elektrische koken. Krijg met een vergoeding voor de kookplaat, fornuis en pannen. Volgens Duinker gaat Poort6 inderdaad over tot een complete vergoeding hiervan en huurders die deze investering al gemaakt hebben krijgen deze ook vergoed. Een ander vraag betrof de boete van het vroegtijdig verbreken van het contract bij de huidige energieleverancier. De mensen die hiermee te maken krijgen, werd geadviseerd om contact op te nemen met HVC. Verder werden er niet relevante vragen aangaande het warmtenet gesteld, zoals herstelwerkzaamheden (ophangen gordijnen, binnen schilderwerken enz.) inzake de renovatie van de Pr. Willem Alexanderflat e.d.
Ook hier deed Duinker zijn uiterste best om alle vragen zo goed en volledig te beantwoorden.
De bijeenkomst liep door de gemoedelijkheid alsmede de vele vragen behoorlijk uit en werd tegen tien uur door mw. Diana Verkes afgesloten.
Echter de twee belangrijkste vragen werden weer niet of niet voldoende beantwoord. De stookkosten en kunnen we de woning wel behaaglijk warm stoken. Dit zijn toch met stip de items waar de vele huurders antwoord alsmede garanties op willen krijgen. Tot hier garanties en duidelijkheid over wordt gegeven, kunnen we beter nog maar niet instemmen met het warmtenet.