Ook aandacht in consumenten programma Radar over energiearmoede

Gisteren, maandag 4 oktober 2021 bestede het consumenten programma Radar aandacht aan de energiearmoede in Nederland. Mede door de stijgende energie prijzen van gas en elektriciteit wordt dit een dit een groot probleem onder delen van de bevolking. Op dit ogenblijk kunnen 550.000 huishoudens hun energie rekening niet of nauwelijks meer betalen. Met de komst van een warmtenet in de Gildenwijk zal dit ook hier leiden tot meer energiearmoede. De verwachting is dat de energie kosten van een warmtenet hoger zullen zijn en je harder moet gaan stoken om je woning te verwarmen dan met gas, dus meer verbruik en dus een hogere energierekening.

In onze energierekening zit 50% energiebelasting wat dus in de schatkist terecht komt. Dus als u jaarlijks 1.500 euro aan energie betaald, gaat hier 750 euro naar de overheid. Ook blijkt in de uitzending dat de grootste vervuilers zoals, de zware industrie, petrochemie en bijvoorbeeld Tata Steel helemaal geen energiebelasting betalen. Je vraagt je dan ook af waarom wij als zeer kleine vervuilers, een zeer duur en onaantrekkelijk warmtenet opgedrongen krijgen, terwijl de grootste vervuilers nauwelijks een bijdrage leveren en ook nog eens geen energiebelasting betalen. De CO2 besparing van het warmtenet in de Gildenwijk voor het milieu, is dus echt marginaal.

Zware industrie

Het zijn dus allemaal populistische maatregelen van (lokale) politici en bestuurders. Begin eerst bij de grootste vervuilers. De Nederlandse overheid is voornemens om eenmalig met 375 miljoen de energiebelasting te verlagen een druppel op de gloeiende plaat en het jaar daarop mag u gewoon weer de volledige bijdrage betalen.

Kijk hier de uitzending van Radar

Verbazende uitzending over energiearmoede van Radar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *