Petitie tegen hoge tarieven stadsverwarming 12.300 keer ondertekend in twee dagen tijd

Een petitie tegen de tariefsverhogingen van gemiddeld 50 euro per maand bij de stadsverwarming van Ennatuurlijk is in twee dagen tijd al meer dan 12.000 keer ondertekend. 

De verontwaardiging over de hogere tarieven voor het warmtenet is groot. Twee dagen nadat Ennatuurlijk de prijsverhogingen heeft aangekondigd, hebben 12.304 mensen de petitie ondertekend. De ondertekenaars vinden de tariefverhogingen van Ennatuurlijk ‘buiten alle proporties’. 

Voorschot

Bij sommige mensen wordt het voorschot verhoogd met 50 tot 92 euro per maand. De afnemers van stadsverwarming willen ‘dat de vrije energiemarkt ook van toepassing wordt voor de afnemers van warmte’. Op dit moment kun je als gebruiker van stadswarmte niet van leverancier wisselen. In een vrije energiemarkt zou je als consument op zoek kunnen gaan naar de laagste prijs.

Buiten schot

Bij de huishoudens die stadswarmte krijgen, vallen de tariefverhogingen rauw op het dak. Sommigen hadden verwacht dat ze buiten schot zouden blijven. Het is bekend dat de afnemers van gas met variabele contracten in de meeste gevallen  honderden euro’s per jaar meer moeten betalen. Dat gebeurt nu ook bij stadsverwarming. De tarieven voor stadsverwarming zijn namelijk gekoppeld aan de gasprijs. Dat is vastgelegd in de Warmtewet. Het is al jaren bekend dat de prijsvorming op deze manier is geregeld. Voor gebruikers van het warmtenet voelt het echter oneerlijk, omdat zij ‘duurzame’ energie afnemen, terwijl ze toch opdraaien voor de hogere gasprijs.

Warmtewet

De Tweede Kamer werkt aan een nieuwe Warmtewet. Hierin zou geregeld worden dat de gasprijs geen invloed meer heeft op de tarieven voor stadsverwarming, maar het is niet bekend hoe lang het nog gaat duren voordat de wet door de Tweede Kamer komt.

Bijstoken

Ondertussen vragen de afnemers van stadsverwarming om ‘tariefverhogingen die reëel zijn’. Volgens Ennatuurlijk moeten de prijzen verhoogd worden, omdat het bedrijf moet bijstoken met gas als de vraag heel groot is. Aangezien de gasprijs stijgt, wordt dat voor En natuurlijk ook duurder. De inkooptarieven zijn voor Ennatuurlijk zelf ook hoger geworden als ze bijvoorbeeld restwarmte van de industrie willen inkopen. En verder krijgt de warmteleverancier minder subsidie door de hogere gasprijs. 

Bron De Stem

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *