Reactie op de online bijeenkomst van 8 juni 2021 “Gorinchem Aardgasvrij”

Op dinsdag 8 juni 2021 heeft de Gemeente Gorinchem de tweede online informatiebijeenkomst Gorinchem aardgasvrij georganiseerd. Het was een erg teleurstellende zo niet trieste onlinebijeenkomst.
Van de ruim 36.000 tellende inwoners van Gorinchem waren er maar een kleine 50 deelnemers waarvan vele niet eens uit de Gildenwijk.
Je zou toch gehoopt hebben dat er met name uit de Gildenwijk vele mensen mee hadden willen praten omdat zij straks als eerste wijk op de nominatie staan om aardgasvrij gemaakt te worden. Leef dit dan niet bij de bewoners of zijn deze niet voldoende geïnformeerd over de bijeenkomst. Wij denken dat het laatste het geval is. Want nog steeds worden de bewoners niet of onvoldoende geïnformeerd en moeten zij het doen met summiere algemene informatie, en dat terwijl al in 2022 de eerste woningen van het gas worden gehaald. Wat waarschijnlijk ook een rol zal spelen is dat niet iedereen precies weet hoe een onlinebijeenkomst werkt en dat geldt natuurlijk zeker voor de vele wat oudere bewoners van de Gildenwijk.
Krijgen we dan nu al gelijk dat u straks voor het blok gezet wordt, we zijn bang van wel. Dit alles verdient zeker geen schoonheidsprijs en de gemeente en Poort6 moeten een andere manier gaan zoeken om de bewoners van de Gildenwijk te informeren. De gemeente en Poort6 zouden deze website natuurlijk kunnen gebruiken voor een goed en eerlijk verhaal, maar waarschijnlijk is er geen goed en eerlijk verhaal. Wij kunnen u in dit stadium dan ook niet anders adviseren dan niet akkoord te gaan. Want nog steeds moet een meerderheid van 70% van een woonblok of complex instemmen met de verandering. Eerst antwoorden op de vele vragen en garanties aangaande de stookkosten!

wamtenet gildenwijk aardgasvrij 265x300 1

Dan een paar puntjes over de inhoud van de onlinebijeenkomst.
Het begon met de voorlichtster van de Gemeente Gorinchem over cijfertjes en dergelijke, waar al snel geen touw meer aan vast te knopen was. Er kwamen vervolgens een aantal mensen aan het woord over energiebesparende en zelf te treffende isolerende maatregelen. Dit was meer voor de doelgroep woningeigenaren. De projectleider energietransitie van de Gemeente Gorinchem dhr. Bertus den Toom, had niet echt veel interessants te melden. Tot dan ging het inhoudelijk meer over mensen met een eigen woning i.p.v. de mensen met een huurwoning van Poort6.

Vervolgens werden de deelnemers ingedeeld in groepen waarbij er vragen gesteld konden worden en discussies aangegaan. De groep Gildenwijk was hierbij voor ons het interessantst. In deze groep zat ook de projectmanager van Poort6 dhr. Ruben Duinker. Duinker stelde dat we niet eeuwig konden blijven uitstellen en dat er gewoon begonnen moest worden om woningen van het gas af te halen. Op zich heeft hij hier misschien wel een punt. Maar zorg dan dat je een goed en eerlijk verhaal hebt met bepaalde garanties en de mensen fatsoenlijk informeert. Als snel ontstond er een discussie tussen hem en een bewoonster van de Pr. Willem Alexanderflat aangaande het warmtenet.
Mevrouw stelde een aantal zinvolle vragen waar zij geen of niet direct antwoord op kreeg en waar Duinker zichtbaar geïrriteerd op reageerde. Hij gaf aan dat hij mevrouw al meerdere malen in telefonische gesprekken om geduld gevraagd had en dat deed hij hier wederom. Het lijkt of hij van kritische vragen niet gediend is. Pikant was zijn antwoord op de vraag over de te verwachten stookkosten. Hij verwacht dat de stookkosten bij gelijkwaardig stoken 5% lager zullen liggen dan nu. Hetgeen hij totaal niet onderbouwde en wat dus regelrechte onzin is. Dit gaat er dus gebeuren, zomaar onzin uitspaken doen. Want wat is gelijkwaardig? Als de kamertemperatuur met het warmtenet onvoldoende is gaat men harder stoken en is er dus geen sprake meer van gelijkwaardig stoken. En hoelang heeft hij dan nog nodig om de bewoners fatsoenlijk antwoord te geven op de vragen die er bij de mensen leven. Echt zeer teleurstellend.

Dan nog even over de financiering. Nog steeds blijkt dit niet helemaal rond te zijn en gaf de wethouder Kraaijveld aan nog te hopen en zicht hard te maken op de subsidie van het rijk. Hierop reageerde Duinker van Poort6 met de mededeling dat Poort6 wel 4,1 miljoen euro subsidie heeft gekregen. Ook hier geen verdere onderbouwing uit welke pot en onder welke voorwaarden. Hoewel dit niet ter sprake kwam, zullen de Eneco gelden, die van alle Gorcumse inwoners zijn, waarschijnlijk voor een groot deel in de Gildenwijk geïnvesteerd worden. Niet echt een eerlijke verdeling dus.

Hoe kan men zo’n groot project in gang zetten als de financiering hiervan nog steeds niet rond is? Gewoon om straks de rekening bij de gebruiker neer te leggen.

Wordt vervolgd……….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *