Renovatie en onderhoud Willem-Alexanderflat, gasloos en comfortabeler wonen

Maandag 1 november 2021 hebben wij de modelwoning van de Pr. Willem Alexanderflat mogen bezoeken. Wij kunnen niet anders dan Poort6 complimenteren met het bereikte resultaat. Met name de nieuwe gevelelementen met het HR++ glas en de draai/kiepramen alsmede het hierbij behorende veiligheidsbeslag zijn een enorme verbetering. Dus op het isolatie gebied zijn deze woningen straks klaar voor de toekomst.

Alexanderflat
Bron @ Poort6

De woningen krijgen straks allemaal een eigen warmte-unit en bewoners gaan dus af van het collectief verwarmen. Elke bewoner gaat straks zijn energiekosten voor verwarming en warmtapwater betalen aan HVC en niet meer aan Poort6. Of een eigen warmte-unit een voordeel is tegenover collectief verwarmen, geen idee. Aan beide zitten in de praktijk voor- en nadelen. Maar volgens Poort6 blijven zij verantwoordelijk voor het behalen van de gewenste kamertemperatuur.

Warmte unit HVC

Voor de plaatsing van de warmte-unit moet natuurlijk wel een plaats gecreëerd worden. Poort6 heeft hier een extra kast voor bedacht wat ten kosten gaat van de ruimte in de badkamer. Wij hebben inmiddels begrepen dat niet elke bewoner hier blij van wordt, daar de ruimte voor de wasmachine nog maar minimaal is en het toch allemaal wat benauwder wordt in de badkamer, waar ook nog een verlaagt plafond in komt vanwege de mechanische ventilatie.

Naast alle radiatoren moeten ook de leidingen voor de verwarming worden vernieuwd en gaan deze langs de plafonds van links naar rechts door de woning lopen. Hetgeen niet echt een fraai gezicht is, maar de bewoners hebben wel de keuze deze door een koker te laten aftimmeren. De kosten hiervan gaan wel af van het budget wat Poort6 de bewoners ter beschikking stelt.

Verder wordt het dak en de kopgevels geïsoleerd alsmede de bergingen. Ook worden op het dak zonnepanelen aangebracht die aangesloten worden op de meterkasten.

Naast al deze isoleerde en energiebesparende maatregelen worden nog vele andere woongenot verhogende zaken aangepakt, zoals een intercom installatie met video en krijgt het hele gebouw een frisse moderne uitstraling. Hieronder een opsomming van de werkzaamheden.

 • nieuwe kozijnen en HR++-glas aan de voor- en achterkant
 • nieuwe voordeuren
 • een nieuw ventilatiesysteem
 • een aansluiting op het warmtenet met een warmte-unit
 • plaatsen zonnepanelen
 • plaatsen windschermen boven de hoofdingangen
 • opknappen trappenhuizen
 • verwijderen gasaansluiting in de woningen
Bron @ Poort6

Zoals bekent maken wij ons zorgen over de kamertemperatuur en de stookkosten. Wij denken dat door de renovatie en isolerende maatregelen in de Alexanderflat het hier wel goed zal zitten met de kamertemperatuur. Maar de stookkosten blijven ook hier een probleem zolang de prijs gekoppeld blijft aan de gasprijs en we vast blijven zitten aan een monopolist.

Ondanks dat niet iedereen tevreden zal zijn met deze ingrijpende renovatie, zijn wij van mening dat Poort6 hier zijn uiterste best heeft gedaan en zeker een groot compliment verdiend.

Maar hiernaast blijven we natuurlijk wel kritisch over alle andere woningen en appartementen die (nog) niet gerenoveerd zijn en die dus met zekerheid nog niet geschikt zijn om te verwarmen met een warmtenet.

Eén reactie

 1. De bewoners moeten tekenen voor akkoord, zo niet, dan krijgen ze geen 1500 euro “vergoeding” maar worden de werkzaamheden toch uitgevoerd. Chantage ? Zo krijg je wel ruim 70% van de ja-stemmen.
  De Inventum inductie kookplaat via Poort 6 levert 500 euro vermindering van de 1500 euro op.
  Volgens de voorlichter in het Piazza Center was die 500 euro de inkoopprijs want er mag niets aan verdiend worden.
  Deze Inventum inductie kookplaat is al voor 279 ( incl btw ) verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *