De politiek in Hengelo heeft er nauwelijks vertrouwen in dat het goedkomt met het lokale warmtenet. Maar het dilemma is dat er al zoveel miljoenen euro’s in het project zijn gestoken dat een weg terug amper mogelijk is. En hoe zwaar telt mee wat de bewoners willen?
Fatsoenlijk
De bewonerscommissie van De Nijverheid, de woonwijk die de eerste aardgasvrije in de stad moet worden, wijst het warmtenet ondubbelzinnig af. Te duur ten opzichte van alternatieven. De commissie ziet meer in de plaatsing van hybride warmtepompen, in combinatie met woningisolatie.
„Ik probeer altijd fatsoenlijk te blijven, maar de mensen krijgen warmtenet gewoon door de strot geduwd”, zegt Glenn Dedecker, lijsttrekker van Lokaal Hengelo. „Achtereenvolgende wethouders als Marcel Elferink en Mariska ten Heuw hebben dit project gepusht. Gaat het dan nog over wat de mensen in de wijk willen?”
Dedecker, in het dagelijks leven financieel directeur van een bedrijf in Hengelo, staat vanuit zijn deskundigheid vooral ook stil bij de kosten. Als alle bedragen van Rijk, provincie en gemeente bij elkaar worden opgeteld, kostte het prestigieuze project al een kleine 30 miljoen euro. Het college wil de raad nu voorleggen om het warmtebedrijf de gelegenheid te geven via het moederbedrijf Ennatuurlijk 1,2 miljoen euro te lenen. „Laat het college eerst met een goede controle en rapportage komen. Soms moet je je verlies nemen. Ook omdat de mensen er niet aan willen.”
Laat het college eerst met een goede controle en rapportage komen. Soms moet je je verlies nemen. Ook omdat de mensen er niet aan willen Glenn Dedecker, Lijsttrekker Lokaal Hengelo
Drijfzand
Partijen als de VVD en BurgerBelangen waren eerder ook al kritisch. „Drijfzand”, zei toenmalig VVD-raadslid Roel Kok over het warmtenet. „Dat is het ook, drijfzand. Maar als we alles uit de grond trekken zijn die miljoenen weg. Wel een dilemma”, stelt VVD-fractievoorzitter Mitchell Boers.
‘Als we dit hadden geweten, hadden we het niet gedaan’, zei wethouder Mariska en Heuw in 2019 in een interview. Voor de backbone (ruggengraat van het net) en de bouw van de decentrale energiecentrale Noord (DEC) aan de Laan van Zuid werd 22 miljoen euro uitgegeven; 15 miljoen van de gemeente en de rest van Rijk en provincie. Het rijk maakte van De Nijverheid een ‘proeftuin’ op het vlak van het aardgasvrij worden en stelde nog eens 4,25 miljoen euro beschikbaar. Een bijdrage waarmee de eerste vijfhonderd woningen op het warmtenet moesten worden aangesloten.
Achtergestelde leningen
De gemeente deed het project, dat zwaar op de begroting drukte, over aan private partijen als Ennatuurlijk en Alliander, maar bleef voor 5 procent financieel verantwoordelijk. Twee bedrijven werden opgericht: Warmtenetwerk en Warmtebedrijf Hengelo. Na de overdracht werden door de gemeente nog eens twee achtergestelde leningen beschikbaar gesteld van 1 miljoen euro elk, waarvan niet zeker is dat dat geld ooit terugkomt.
Geen krediet
Dedecker: „Het college zegt alles op de voet te volgen. Maar de jaarrekening van Warmtebedrijf Hengelo over 2020 is er niet eens. Hoe kan het college dat dan zeggen? Het ander bedrijf, Warmtenetwerk, heeft een negatief eigen vermogen van 525.000 euro en 13 miljoen euro aan vreemd vermogen. Met zo’n balans krijg je bij de bank geen krediet. Moeten wij er dan weer geld in pompen?”
Bron: Algemeen Dagblad