De tarieven voor huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet blijven tot komende winter nog gekoppeld aan de hoge gasprijs. Een groep Woerdenaren heeft eerder energieminister Rob Jetten gevraagd die ‘onrechtvaardige koppeling’ los te laten. 16-05-22, 10:00
Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten zegt de wetswijziging die daarvoor nodig is, eind dit jaar voor te kunnen leggen aan de Tweede en Eerste Kamer. Sneller kan volgens hem niet. ,,De planning was eerst nog veel later”, stelt de minister.
Mensen die zijn aangesloten op het warmtenet zijn normaal gesproken zelf niet aangesloten op gas, maar gebruiken bijvoorbeeld overtollige energie uit fabrieken. Toch viel ook hun rekening hoger uit als gevolg van de koppeling aan de gasprijzen. Dat is extra wrang, omdat deze huishoudens niet kunnen overstappen op een andere warmtebron, erkent Jetten.
De nieuwe wet moet nog verschillende stappen door voor die van kracht kan worden. Zo moet ook de Raad van State zich erover buigen. Het is praktisch niet mogelijk om dat proces zodanig te versnellen dat de koppeling al in 2022 losgelaten kan worden, liet het ministerie weten.
Brandbrief
Een groep bewoners van de Woerdense wijk Waterrijk heeft begin april in een brandbrief de minister opgeroepen de warmtewet te herzien en de gebruikers van de warmtenetten te beschermen tegen onnodig hoge kosten. ,,Wij staan machteloos. Dit systeem is ons opgedrongen”, zei Joke Kreijkes, een van de bewoners.
Sinds januari vallen bij bewoners gepeperde energierekeningen op de mat. In sommige gevallen moeten ze zelfs het dubbele betalen van een jaar eerder betalen. ,,Het kan toch niet dat wij zoveel meer moeten betalen terwijl wij helemaal geen gas verbruiken?”
Een deel van Waterrijk is aangesloten op een collectief warmtesysteem. Dat is een soort stadsverwarming waarbij een hele buurt is aangesloten op een warmtenet. Dat voert restwarmte aan van bijvoorbeeld de industrie.
Bron: Algemeen Dagblad