De gasprijzen zijn de afgelopen maanden explosief gestegen. Een mazzeltje voor mensen die op een gasloos warmtenet zijn aangesloten, zou je denken. Toch zullen ook zij zich rot zijn geschrokken bij het zien van de torenhoge energierekening. ,,Als het net zo duur is, hoe krijg je bewoners dan nog zover om over te stappen naar een duurzaam alternatief?”
Nog nooit eerder was de gasprijs in Nederland zo hoog. Platform Kizi berekende de toename van de gemiddelde gasprijs onder 17 energieleveranciers. De cijfers liegen er niet om: Kizi constateert dat het variabele gastarief in een jaar tijd 186 procent hoger is geworden. Was de gasprijs bij de 17 onderzochte energieleveranciers in januari 2021 nog gemiddeld 0,79 euro per kubieke meter, inmiddels is dat bedrag gestegen tot 2,24 euro. Er is niet veel fantasie voor nodig om te bedenken dat het flink in de papieren kan lopen voor zowel alleenstaanden (verbruik 1000 kubieke meter gas per jaar) als voor vierkoppige gezinnen (jaarlijks 1700 kuub).
Consumenten die een variabel energietarief betalen voelen dat in hun portemonnee, en niet te zuinig. Het zou het uitgelezen moment moeten zijn voor voorvechters van het Open Warmtenet (dat de komende jaren in de stad wordt aangelegd) om Delftenaren van het gas af te krijgen. Toch blijkt de praktijk weerbarstig, weet VVD-raadslid Tessa van den Berg. ,,Mensen die aangesloten zitten op een warmtenet betalen evenveel als mensen die nog van gas gebruik maken”, vertelt ze. ,,De prijzen voor warmte van het warmtenet zijn gekoppeld aan de gasprijzen.” Dat is bij wet zo geregeld.
Afhankelijk
Daarnaast zijn bewoners die aangesloten zitten op zo’n warmtenet vaak ook nog afhankelijk van één energieleverancier. Dan ligt mogelijk ook misbruik op de loer, signaleert de Autoriteit Consument en Markt (ACM). ,,De tarieven zijn eerder zo vastgesteld in de Warmtewet. Dit was om te voorkomen dat mensen die aangesloten zitten op een warmtenet te veel zouden gaan betalen voor de geleverde warmte omdat ze afhankelijk zijn van een monopolist”, legt een ACM-woordvoerder uit. ,,We hebben gekeken naar de prijzen bij de vijf grootste aanbieders van warmtenetten en zien dat er een stijging is van 69 procent.”
Voorkomen dat mensen te veel gaan betalen voor de geleverde warmte omdat ze afhankelijk zijn van een monopolistwoordvoerder, Woordvoerder ACM
De bedrijven NetVerder en Equans (voorheen Engie) zijn nog bezig met het ontwerp voor een warmtenet in Voorhof en Buitenhof. Het is de bedoeling dat een groot gedeelte van de sociale huurwoningen daar worden aangesloten op het Open Warmtenet Delft. ,,Zijn er afspraken gemaakt over de maximale stijging van de energieprijzen voor de huurders van de woningbouwcomplexen in Voorhof en Buitenhof?”, vraagt Van den Berg het stadsbestuur.
Ze wil daarnaast ook weten hoe het stadsbestuur Delftenaren over de streep gaat trekken om op duurzame energiebronnen over te stappen die hen financieel niets lijken op te leveren. Want wie z’n huis wil verduurzamen, zal eerst flink moeten investeren. ,,Het warmtenet moet niet een doel op zichzelf worden. Er zijn ook andere alternatieven”, legt de VVD’er uit. ,,We moeten realistisch blijven. Laten we bij het begin beginnen en eerst het energieverbruik omlaag zien te krijgen. Dat kunnen we bijvoorbeeld doen door te investeren in het isoleren van woningen.”
Plafond
ACM buigt zich de komende tijd over de gasprijzen van energieleveranciers. ,,We hebben inmiddels mogelijkheden gekregen om in te grijpen als de prijzen te hoog zijn. Wij bepalen wat het plafond is, maar moeten daarvoor eerst nog onderzoek doen. Aan de hand van de uitkomsten daarvan, kunnen we bepalen of energieleveranciers geen onredelijke winsten maken.”
Delft is één van de 44 gemeenten die eerder deze week samen een brief stuurden aan minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). ,,We onderschrijven de inhoud van harte”, zegt een woordvoerder van de gemeente Delft. Het stadsbestuur pleit in de brief voor een loskoppeling van de gasprijs zoals die is vastgelegd in de Warmtewet.
Bron Algemeen Dagblad