Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water is afkomstig van een warmtebron in de buurt. Bijvoorbeeld van biomassacentrales, aardwarmte, oppervlakte- of afvalwater en restwarmte van bijvoorbeeld de industrie of afvalverwerkingsbedrijf. Een warmtenet wordt ingezet om woningen en gebouwen van het aardgas af te krijgen. Het streven is om in 2050 de helft van alle woningen aangesloten te hebben op het warmtenet. Voor de Gildenwijk gaat men gebruik maken van warmte uit afvalwater (riothermie) en uit het water van kanaal van Steenenhoek (aquathermie). Het water wordt vervolgens verwarmt door middel van een warmtepomp naar 70°. Door dit warme water door ondergrondse geïsoleerde leidingen te laten stromen, kunnen huizen en andere gebouwen verwarmd worden. Na gebruik stroomt het afgekoelde water door de leidingen terug en kan dit water weer opnieuw verwarmd worden.

De kosten van het gebruik van een warmtenet zijn op een vergelijkbare manier opgebouwd als voor een cv-ketel op aardgas. Zo zijn er vaste kosten voor het warmtenetwerk en eenmalige kosten voor de warmtewisselaar in je huis. Verder hangen de kosten natuurlijk af van je verbruik.

De hoeveelheid warmte die je gebruikt, wordt gemeten in gigajoule (GJ). Eén GJ komt ongeveer overeen met 32,68 m3 aardgas. Wat dit kost in vergelijking met een cv-ketel hangt af van de gasprijs. In de Warmtewet worden afspraken gemaakt over de maximale tarieven van warmtenetten.

Voordelen warmtenet

  • Het warmtenet is een duurzaam alternatief voor aardgas. En dat is nodig om helemaal van het gas af te gaan.
  • Verwarmen via een warmtenet is veiliger dan via aardgas.
  • Als het warmtenet op voldoende hoge temperatuur verwarmt, zijn weinig of geen aanpassingen nodig in huis.

Nadelen warmtenet

  • Zolang de koppeling tussen de gasprijs en de prijs voor het verwarmen met een warmtenet blijft bestaan. Zijn de tarieven veel hoog en is het dus duur.
  • Je kunt niet kiezen voor een leverancier die de warmte levert.
  • De geleverde watertemperatuur 10 tot 20 graden lager is dan uit eigen cv-ketel of gasgestookte blokverwarming.
  • Je harder zal moeten stoken om je huis warm te krijgen, dus ook hogere kosten.
  • Je huis moet goed geïsoleerd zijn om de gewenste temperatuur te behalen en de warmte binnen te houden.
  • Verwarmen via het warmtenet is op dit moment nog duurder dan verwarmen via aardgas. Dit gaat misschien in de toekomst veranderen wanneer de prijs van aardgas verder zal stijgen en de gasprijs koppeling wordt los gelaten.
  • Een nadeel van een warmtenet met lagere temperaturen is dat je de temperatuur in huis niet snel omhoog, of weer omlaag, krijgt.